Piškotki
Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Vprašajte strokovnjaka

Ime:
 
Priimek:
 
Naziv podjetja:
 
E-naslov:
   
Telefon:
Zadeva:
 
Dopolnite naročilo z vašim komentarjem (npr. že poslujem z Banko Koper):
 
Prejeti želim potrdilo o oddanem povpraševanju na e-naslov:
   

KONTAKT

Ime:
 
Priimek:
 
Naziv podjetja:
 
E-naslov:
 
Telefon:

 
Vaš komentar:
 
Prejeti želim potrdilo o posredovanem sporočilu na e-naslov:
   

Naročite svetovalcaIme:
 
Priimek:
 
Naziv podjetja:
 
E-naslov:
   
Telefon:
Željeni datum klica:
Željena ura klica:
Namen svetovanja:
 
Prejeti želim potrdilo o oddanem povpraševanju na e-naslov:
   

PRITOŽBA

Ime:
Priimek:
Naziv podjetja:
E-naslov:
 
Telefon:

 
Kraj na katerega se nanaša pritožba:
 
Datum, na katerega se nanaša pritožba:
Vaš komentar:
 
Želim prejeti odgovor o rešitvi pritožbe
Prejeti želim potrdilo o posredovanem sporočilu na e-naslov:
   

NAROČANJE NA E-NOVICE

E-naslov:
 
 
Vrsta novic:  

Želim se:


 

     

1. Spletna namestitev CSP-ja - Banka Koper "Kripto modul"

CSP ("Cryptographic Services Provider") je ime programske opreme, ki uporabnikom i-Neta omogoča uporabo čitalcev pametnih kartic in osebnega digitalnega potrdila na pametni kartici. Banka Koper d. d. omogoča, da si preko spleta prenesete namestitveni program in namestite CSP-programsko opremo na vaš računalnik (za prenos spletne namestitve CSP kliknite tukaj).

4. septembra 2009, je stopila v veljavo politika izdajanja digitalnih potrdil za fizične osebe s strani kvalificiranega overitelja digitalnih potrdil SIGEN-CA. Bistvena sprememba te politike navaja, da od tega datuma dalje SIGEN-CA izdaja kvalificirana potrdila z minimalno dolžino ključa 2048 bitov.

Na pametne kartice, ki jih izdajamo v Banki Koper trenutno nalagamo PKI aplikacijo, ki ima možnost hranjenja digitalnih potrdil z maksimalno dolžino ključa 1024 bitov, ki je bila doslej privzeta dolžina ključa večine certificiranih agencij. To je razlog, da prevzemanje oziroma nalaganje digitalnih potrdil SIGEN-CA in ostalih certificiranih agencij, ki so sledile tej politiki, na naše kartice ni več mogoče.

V Banki Koper pospešeno pripravljamo novo rešitev, ki bo na naše kartice omogočala nalaganje digitalnih potrdil z večjo dolžino ključa. Vse informacije o razpoložljivosti nove različice programske opreme za delo s certifikati na kartici bodo objavljene na naši spletni strani. Za vse informacije vezane na to obvestilo nas lahko kontaktirate na 080-3003 ali po e-pošti na naslov: info@banka-koper.si.

Za morebitne nastale nevšečnosti v zvezi razpoložljivostjo certifikatov na kartici (ki niso certifikati Banke Koper), se vam opravičujemo in vam zagotavljamo, da kljub temu sedanja verzija CSP modula omogoča polno varnost vašega dela z e-bančništvom, kot sta i-Net in Banka IN (slednja je namenjena fizičnim osebam).

Preden se odločite za takšno namestitev, vam svetujemo, da si preberete priporočila, navodila in pojasnila, ki vam jih ponujamo na tej strani. V primeru težav pri namestitvi se obrnite na nas, pokličite brezplačno telefonsko številko 080 30 03.

Pred namestitvijo vam priporočamo, da si preberete:


2. Izvedba spletne namestitve

Prenos datoteke (CSP datoteka se nahaja na https://i-banka.banka-koper.si/download/BankaKoper_Crypto-Module.exe )


3. Informacije o pristnosti in varnosti spletne namestitve

Pred prenosom namestitvenega programa na vaš računalnik lahko preverite, ali se bo program resnično prenašal iz spletnih strani i-Net-a Banke Koper d. d. in če je zagotovljen varen prenos podatkov. To zagotavljata:

 1. Varna SSL-povezava po protokolu HTTPS
Preverite, ali je v vašem brskalniku prisotna ikona, ki označuje varno SSL-povezavo. Z dvoklikom na ikono lahko preverite pristnost digitalnega potrdila, uporabljenega za vzpostavitev SSL-povezave.
Po prenosu namestitvenega programa na vaš računalnik lahko preverite, če je programska oprema pristna (podpisana z digitalnim potrdilom Banke Koper d. d., ki ga je izdal Verisign) pristna in nespremenjena.

 1. Namestitveni program, podpisan z digitalnim potrdilom

Na naslednji način lahko preverite, če je programska oprema podpisana z digitalnim potrdilom:

 • izberite "Lastnosti" ("Properties") prenesene datoteke
 • izberite "Digital Signatures"
 • izberite gumb "Podpisnik" - Banka Koper d.d.
 • izberite gumb "Details" in
 • izberite "View Certificate"

Splošne informacije o varnosti pri delu z i-Net-om lahko najdete tudi tukaj.


4. Gonilniki za čitalce pametnih kartic (PC/SC)

Gonilniki za čitalce pametnih kartic se ponavadi ob priklopu čitalca v računalnik namestijo samodejno. Če se samodejna namestitev ne izvede, je gonilnike za čitalce, ki jih najpogosteje uporabljamo z i-Net-om, mogoče dobiti na spletnih naslovih, ki so navedeni v nadaljevanju tega besedila.

Postopki za namestitev gonilnika vašega čitalca se lahko razlikujejo glede na proizvajalca, vrsto in model čitalca. Proizvajalec čitalca ponavadi nudi tudi navodila za namestitev.


Povezave do nekaterih proizvajalcev gonilnikov čitalcev pametnih kartic:


5. Varnost poslovanja

V i-Net smo za zaščito podatkov in transakcij preko internetnega omrežja vgradili več varnostnih mehanizmov, ki so rezultat najsodobnejše tehnologije, s čemer je zagotovljena varna uporaba vseh storitev, ki jih nudi ta sodobni način poslovanja. Strokovno izvedbo sistema varnosti smo zaupali priznanemu slovenskemu podjetju s področja računalništva in informatike.


6. Požarni zid

Požarni zid ("Firewall") je varnostni programski sklop, ki ločuje zunanji del računalniškega omrežja od notranjega dela omrežja banke ter onemogoča nepooblaščen dostop do podatkov. Za vstop v omrežje zahteva ustrezna gesla, deluje pa tako, da nadzoruje in spremlja vse vstopne podatke v svoje omrežje, preverja njihove vire in cilje ter beleži nepravilne poskuse in zavrnjene dostope do omrežja.


7. Šifriranje podatkov na svetovnem spletu

Celotna komunikacija med uporabnikom i-Net-a in strežnikom Banke Koper poteka po tako imenovanem "Secure Sockets Layer" protokolu (SSL-protokolu).

SSL-protokol je poseben program za šifriranje sporočil, ki potekajo v obeh smereh in je vgrajen tudi v najbolj razširjena spletna brskalnika - Mozilla Firefox in Microsoft Internet Explorer. Uporaba šifriranih sporočil (kriptografije) je eden izmed najpomembnejših načinov zagotavljanja varnosti v računalniških omrežjih. Kriptografija se pravzaprav ukvarja s spreminjanjem informacij v obliko, ki onemogoča njihovo razumevanje (šifriranje) in s postopki za ponovno rekonstrukcijo teh informacij (dešifriranje). SSL-protokol tako zagotavlja varno pot za prenos podatkov s pomočjo šifriranja, uporablja pa tudi posebne digitalne podpise. Ti podpisi preprečujejo spreminjanje in zlorabljanje sporočil, kajti najmanjša sprememba sporočila po podpisu povzroči, da podpis ni več veljaven. Šifrirana podatkovna linija vam tako v celoti zagotavlja privatnost komunikacije, ki jo imate z banko, in onemogoča prisluškovanje na vmesnih komunikacijskih točkah.


8. Šifriranje podatkov, ki potekajo po elektronski pošti

Obveščanje o spremembah stanj na vseh vaših računih, poteku pogodb in veljavnosti plačilnih kartic, kar lahko naročite preko i-Net-a, poteka preko elektronske pošte brez šifriranja podatkov. Na vašo željo lahko strežnik sporočila pošilja v šifrirani obliki po tako imenovanem "Pretty Good Privacy" standardu (PGP-standardu), ki je trenutno prevladujoči standard za pošiljanje sporočil po elektronski pošti v šifrirani obliki. Takšno komunikacijo si zagotovite tako, da na svoj osebni računalnik naložite poseben PGP-program, ki ga najdete na spletni strani PGPI. Na posebni strani v aplikaciji aktivirate šifriranje podatkov (enkripcijo podatkov) in v posebno polje prekopirate svoj javni ključ. Od tega trenutka naprej bodo vsa sporočila samodejno šifrirana z vašim javnim ključem - dešifrirate jih lahko samo vi.


9. Osebno digitalno potrdilo

Pri vstopu na stran i-Net-a se preverja osebno digitalno potrdilo, ki ga je uporabniku izdala Banka Koper. Digitalno potrdilo določa identiteto uporabnika in zagotavlja verodostojnost.


10. Digitalno potrdilo Banke Koper

Za verodostojnost internetne strani skrbi digitalno potrdilo Banke Koper, ki ga je izdal VeriSign (svetovno priznana avtoriteta za izdajanje digitalnih potrdil). Uporabnik se mora prepričati, da je pri uporabi vidna ikona, ki označuje varno SSL-povezavo - ta potrjuje, da se informacije prenašajo varno. S klikom na ikono ključavnice lahko uporabnik pridobi dodatne informacije o digitalnem potrdilu in vrsti enkripcije.


11. Varnostni sistem samodejne odjave

Ko ste prijavljeni v i-Net in v času 15 minut ne opravite nobenega ukaza ali klika z miško, vas sistem samodejno odjavi. Za nadaljevanje z delom oz. ponovni vstop v i-Net se morate v sistem ponovno prijaviti. Po končanem delu priporočamo, da se iz sistema odjavite s klikom na izbirno vrstico "Prijava/Odjava", izvlečete kartico iz čitalnika kartic in zaprete brskalnik. S tem nepooblaščenim osebam onemogočite prijavo v sistem z uporabo gumba "Back". Vsi parametri, ki se prenašajo v spletnem naslovu (URL-naslovu), so šifrirani in jih ni mogoče uporabiti za dostop do podatkov s prepisovanjem v drug računalnik.


Za najvišjo možno stopnjo varnosti poslovanja upoštevajte naslednje:

 • Osebno številko - PIN (tisto, ki jo uporabljate na bančnih avtomatih) si zapomnite in je ne zapisujte ali zaupajte drugim osebam. Prav tako ne puščajte kartice v dosegu nepooblaščenih oseb. Tako boste preprečili, da bi kdo brez vaše privolitve oz. vednosti pregledoval vaše račune in poslovanje.
 • Če sumite, da pozna vaš PIN še kdo drug, nas nemudoma obvestite in zahtevajte zamenjavo kartice ter PIN-številke. Zamenjava PIN kode se zaračuna po veljavni Tarifi Banke Koper.
 • V primeru uporabe prenosnega čitalca se ustvari naključno enkratno geslo ("SecureCode"). Prenosni čitalec vam omogoča varno poslovanje z vašo kartico Activa na internetu. Aplikacija na čipu kartice vsakokrat ustvari enkratno geslo, ki ga prepišete z zaslona prenosnega čitalca pri prijavi v i-Net. Na ta način potrdite vašo identiteto in zagotovite avtentičnost opravljene spletne prijave, to pomeni, da ob vsaki prijavi vnesete drugo številko. Če ta ni pravilna, vam je vstop v i-Net onemogočen.
 • Ob vsakokratnem generiranju enkratnega gesla kartica od vas zahteva vnos vaše osebne številke - PIN-a. Na ta način je zagotovljeno, da lahko enkratno geslo uporabi samo lastnik kartice. Po treh napačnih vnosih vašega PIN-a, prenosni čitalec zaklene pametno plačilno kartico. V takem primeru vas prosimo, da se zglasite v poslovni enoti, ki vodi vaš račun.
 • Ko ste prijavljeni v i-Net in v petnajstih minutah ne opravite nobenega ukaza ali klika z miško, vas sistem samodejno odjavi. Za ponovni vstop se prijavite po zgoraj opisanem postopku.